mart 29, 2024

VRBAS OSVOJIO NLB LIGU

U finalnoj utakmici ovogodšnje regionalne NLB lige za košarkaše u kolicima u kojoj je učestvovalo osam ekipa iz Italije, Austrije, Slovenije, Srbije, Hrvatske i BIH prvi kroz cilj je prošao KKI Vrbas i tako po četvrti put postao pobjednik ovog prestižnog takmičenja. Ovo je banjalučanima prva ovogodišnja titula do koje su došli poslije velike pobjede protiv talijanske ekipe Kastelvekio.Banjalučani su u jučerašnjoj utakmici počeli odbranu  čak pet prošlogodišnjih titula, koje želi odbraniti i potvrditi.

Finalna utakmica igrana je u Novom Mestu gdje su se skupile sve ekipe učesnice NLB lige da bi odigrale poslednje utakmice i tako utvrdile plasman. U prvoj utakmici Slovenija je bila bolja od Srbije pa su Slovenci zauzeli sedmo a Srbija osmo mjesto.Ekipa iz Austrije Karten je pobijedila ekipu Hrvatske pa su zauzeli 5. mjesto . U velikoj borbi za treće mjesto ekipa KKI Zmaj iz Gradačca je imala vise snage i pobijedila Una-Sanu iz Bihaća pa su“Zmajevi” treći a bišćani četvrti. U finalnoj utakmici su se sastale dvije prvoplasirane ekipe da pokažu ko je ove godine bolji. Banjalučani su došli da odbrane trostruku titulu, a italijani pojačani našim bivšim i ponajboljim igračem Vrbasa Demirovićem  pa su važili za favorite jer su u NLB ligi ove godine bili bez poraza.


Utakmica je počela u obostranom grču ,banjalučani su cijelu prvu četvrtinu tražili najbolji način kako se suprostaviti italijanima koji su profesionalna ekipa sa nekoliko puta većim budžetom i sjajnom ekipom. Bilo je dosta obostranih grešaka i vrlo malo koševa pa je ona završena sa 11:10 za banjalučane.Već u prvoj četvrtini naš najbolji igrač Štimac je dobio tri lične greške pa se pred trenera matića postavio problem koji je na sreću uspješno rešavan brzim izmjenama.

Druga četvrtina je bila sa puno jurnjave pokušaja i promašaja, a u ovakvoj igri nešto bolji su bili italijani pa su je dobili sa 22:19 a poslednji koš i to za tri poena postigli su doslovice u poslednjoj sekundi prvog poluvremena. Na poluvrijeme se otišlo rezultatom 32:30 za Kastelvekio što je značilo da banjalučanima ostaje jedno poluvrijeme koje moraju riješiti u svoju korist ako žele odbraniti titulu.

Treća četvrtina je pokazala da je KKI Vrbas spreman da odbrani titulu pa su u lijepoj i lepršavoj igri  polako ali sigurno isticali prednost.Vrbasovi igrači dominirali su pod oba koša, a stijelci bili raspoloženi i postigli 22 a primili samo 10 koševa pa se u poslednji dio utakmice ušlo rezultatom 52:42, to jest 10 poena razlike za Vrbas. Ali oni nisu garantovali da je pobjeda već izborena.U ovoj četvrtini veliki doprinos i nekoliko važnih koševa postigao je Švraka koji se svakom košu radovao  kao da je to furbalski pogodak.

Poslednja četvrtina je donijela velike obrtaj jer u prva tri i po minuta Kastelvekio je gotovo anulirao prednost banjalučana i stigao je do samo minus dva poena. Tada kao ponekoj samo njima znanoj inerciji dolazi do eksplozije Vrbasovih igrača ,brzo vraćaju prednost na 10 poena koju su uz veliki napor uspjeli sasačuvaju i slave u jednoj vrlo teškoj utakmici.
Recimo da su u Vrbasu svi igrači koji su ulazili u igru dali maksimalan doprinos.
Istakli su se Mordonja, Štimac, povratnik Švraka i   Ćejvan, koji su bili nerješiva enigma za Italijane.
Za Vrbas u finalnoj utakmici nastupili su: Ignjatović, Kuzmanović, Štimac 19, Modronja24 ,Ritan, Švraka 15 , Biljana Nedić, Brkić, Burić, Sikima , Slavko Šimić i Ćejvan 14 poena, a na klupi su bili trener Goran Matić sa kondicionim trenerom Milicom Gvozdenović.Za ekipu Kastelvekija su igrali : Brajda, Dagaro, Bernardis, Ambroseti, Fabris, Kuerci, Kuduzović, Giro, Slapničar, Demirović, Fito, Lamina, Vitalos i Carli.Kod talijanske ekipe iskakli su se Demirović, Benardis I uvijek ažurni Slapničar..
Sudisjka trojka su bili: Dečman, Šervan i Štrok I uglavnom  su  uz nekoliko grešaka posao obavili koretktno.
Navijači koji su u Novo Mesto došli iz Banjaluke nijedan tren trajanja utakmice nisu bili pasivni posmatrači već su gromoglasnim navijanjem pomogli svojim ljubimcima. Ne postoji rekipa koja nebi bila ponosna što ima ovakve navijače koji su za nju svim srcem.

Na kraju utakmice mogao se vidjeti plač na većini lica Vrbasovih igrača , bio je to trenutak kada se emocije nisu mogle sakriti jer je došlo do njihove kulminacije zbog svega što je pratilo ovogodišnje takmičenje u NLB ligi.To su prije svega povrede , Ignjatovića, Štimca, Modronje , odlazak Marića u pola sezone, nestašica financijskih srestava, i slabo pokazano razumijevanje od institucija Republike i grada Banjaluke.

“Šta da kažem ja više nemam ni riječi ,oprostite ali ove emocije nije moguće kontrolisati eksplodirali smo u pravom trenutku. Ta treća četvrtina je bila kao san, išlo nas je ostavljali smo srce na terenu, a onda poslednji dio igre smo odigrali kao pravi veliki tim I sačluvali prednost do kraja. Pogledajte koliko smo srećni, a zaslužili smo jer smo ove godine prolili najviše znoja u NLB ligi koja je sve kvalitetnija”, rekla je naša dama Biljana Nedić koja se i ovaj put upustila u borbu sa fizički jačim muškarcima ali ona kao da to i ne vidi i ne priznaje.

Prilikom dodjele velikog pobjedničkog pehara kapiten Igor Ignjatović je jednostavno ostao bez riječi jer je i on preživljavao ta sjećanja na povredu , zbog koje je bio odsutan u trenucima kada ga je ekipa trebala.Kasnije kada je otvoren pobjednikči šampanjac koji je predsjednik KKI Vrbasa gospodin Marinko Umičević ipak ponio Ignjatović je rekao :

”Velika je ovo pobjeda, jedna od najvećih u 15 godina našeg postojanja. Tokom takmičenja imali smo neprilika, povreda, financijskih problema ali evo nas na pobjedničkom postonju sa peharom pijemo šampanjac a baš smo ga zaslužili. Hvala našim navijačima koji su i danas bili naš šesti igrač, a naš predsjednik Marinko je heroj i ovaj pehar poklanjamo njemu i našem voljenom gradu koji danas slavi a naš doprinos je ova titula”.
.
“Mi smo silno željeli ovu pobjedu koju poklanjamo gradu Banjaluka za 22. april kada se obilježavao Dan grada. Dobro smo otvorili utakmicu, ali smo nakon toga dozvolili rivalu da preokrene rezultat. Nismo ni tu pokleknuli već smo u trećeoj četvrtini pokazali kvalitet kada smo vodili i sa 12 poean razlike (52:40). I opet se protivnik vratio u igru kada je na semaforu bilo 54:52, ali smo ubrzo zaigrali onako kako najbolje možemo za veličanstvenu pobjedu – istakao je Štimac.
Obliven suzama radosnicama   Slavko Šimić dugogorišnji igrač KKI Vrbasa koji je u klubu od samog osnivanje je na dan osvajanja ovog trofeja slavio rođendan pa su se slavlju pridružili svi igrači i uprava kluba
“Jaka smo i uigrana ekipa složni i kada smo svi zdravi iugrani nema nam ravna u ovom dijelu Evrope. Danas smo pokazali da smo sazreli kao tim I da smo posebno u trećoj četvrtini odradili ono naše “širi širi vezeni peškiri kako to kaže nas predsjednik kluba a ta igra daje rezultat. Svi smo presretni jer ovim trijumfom počinjemo odbranu pet proslogodišnjih titula” rekao je slavljenik Šimić .

Bilo je teško doći do izjave gospodina Umičevića jer su mu čestitali igrači svih osam timova, rukovodstva timova organizatori , navijači jer ga sa punim pravom svi smatraju tvorcem i nosiocem svih aktivnosti u KKI Vrbasu. On zajedno sa glavnim sponzorom fabrikom obuće “Bema “čiji je tehnički direkor pruža i omogućuje pristojne i dostojanstvene uslove za rad kluba koji je evo najtrofejniji sportski kolektiv Republike Srpske.Na kraju se začula i pobjednička pjesma dok je šapmanjac išao od ruke do ruke , slavlje je i potrajalo ali sve je to u muci i znoju stečeno . Recimo da je KKI Vrbas popularan i širom naše Evrope pa su provjereni vrbasovi navijači došli iz raznih krajeva i svi su bili srećni i podijelili su slavlje sa svojim ljubimcima.
Pred KKI vrbasom već za tri dana je važna utakmica u prpremijer ligi BIh gdje banjalučani dočekuju ekipu “3K Sarajevo” a za vikend putuju u Gradačac na utakmicu sa jakom ekipom “Zmaja”.Svi vjeruju u nastavak pobjedničkog niza I odbranu proišlogodišnjih trofeja.

Vidosav Đurđević